top of page

2024-aisiais – 100 DofE žygių ir dar ne pabaiga


2024-ųjų žygių sezonas – kupinas sėkmingų žygių, naujų maršrutų ir kūrybingų tikslų. Šiemet pavasaris ir vasaros pradžia pradžiugino komandas saulėtu dangumi, šiltomis naktimis. Nedaug komandų buvo išpraustos lietaus, retai iš jų teko atlaikyti stipresnį vėją ar darganą. Žygiams pasiryžęs jaunimas, žygių vadovai ir vertintojai – visi šauniai padirbėjo ir suorganizavo daugiau nei 100 DofE žygių – tiek daug dar niekad anksčiau nėra buvę!



Šiemet DofE žygių sezoną atidarė Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos ir Marijampolės Jono Totoraičio progimnazijos komandos. Jos bandomiesiems žygiams pasirinko jau pirmą balandžio savaitgalį. Tąkart orai jų nepalepino, bet iššūkiai nebuvo baisūs ir tik dar labiau pastiprino pasiruošimą. Dar po 3 savaičių, balandžio 27–28 d. Klaipėdos Baltijos gimnazijos komanda išvyko į Kurtuvėnų regioninį parką, kur surengė pirmą šio sezono DofE kvalifikacinį žygį. Gegužės viduryje žygių sezonas įsibėgėjo, o pačią kulminaciją pasiekė gegužės pradžioje ir birželio pradžioje – tuomet jau buvo dienų, kai vienu metu žygiuose buvo po daugiau nei dešimt DofE komandų.





Šių metų žygių sezonas yra rekordinis. Iki apdovanojimų ceremonijos surengti 108 DofE žygiai. Juose dalyvavo apie 540 jaunų žmonių iš 60 mokyklų ir kitų organizacijų. Vasarai ir rudeniui suplanuota dar keliolika žygių, todėl metų pabaigoje skaičiuosime dar įspūdingesnius rezultatus. Šių metų pasiekimas – maždaug trečdaliu didesnis nei 2023-aisiais.



Šiemet iš viso 46 žygių vertintojai atskubėjo ir dar atskubės jauniems žmonėms į pagalbą. Žygius vertino ne tik patyrę vertintojai, bet ir vos šiais metais įvadinius mokymus baigę naujokai. Jiems į pagalbą atvyko patyrę žygių vadovai – vertintojai, kurie galėjo vertinti ne tik kitų mokyklų komandas, bet ir savo pačių paruoštas bronzos lygio komandas. Visi vertintojai buvo pasiryžę ne vieną dieną ir naktį praleisti miškuose kartu su jaunais žmonėmis ir padėti jiems augti besimokant iš žygeiviškų patirčių. DofE apdovanojimų ceremonijoje 2024-ųjų metų vertintojais paskelbti Rita Mažunavičienė (už 10 įvertintų komandų) ir Tautvydas Jančis (už 8 įvertintas komandas).


Daugelis šio sezono komandų pasirinko tradicinį keliavimo būdą – žygiavo pėsčiomis, įveikdami daugiau nei 24 km maršrutus bronzos lygyje, 48 km – sidabro lygyje ir 80 km – aukso lygyje. Tačiau Jonavos Senamiesčio gimnazija pasirinko baidares, o Tautinė lietuvių studentų korporacija Neo – Lithuania planuoja rudeniui maršrutą dviračiais. Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos ir Vilniaus Rotary Lituanica komandos nakvojo ne palapinėse, o ant medžių pakabintuose hamakuose.


Šiemet maloniai nustebino Lazdijų r. Šventežerio mokyklos komanda, nes joje buvo ne tik keturi šaunūs mokiniai, bet ir žirgas ponis Espositas, kartu keliavęs visus bandomojo ir kvalifikacinio žygio maršrutus. Šios komandos kvalifikacinio žygio tikslas – stiprinti ir patiems išbandyti tradicinius žirgininkystės papročius. Ir jiems tai pavyko, nes žygis buvo sėkmingai įveiktas ir užskaitytas.



Patys stipriausi programos dalyviai susibūrė į aukso lygio komandas. Net keturių dienų trukmės žygiams jos pasirinko Labanoro miškus. Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazija iškeliavo į Austrijos ir Italijos Alpes. Šiaulių Juliaus Janonio gimnazija ruošiasi auksiniam iššūkiui Aukštųjų Tatrų kalnuose ir ketina įkopti į aukštą Slavkovsky štit viršukalnę (2452 m), o Klaipėdos Baltijos gimnazija jau rengia maršrutą Čekijos Sudetuose ir ketina iškelti DofE vėliavą ant aukščiausios Čekijos viršukalnės Snežkos (1603 m).



2024-ieji ne tik patvirtina sparčią programos plėtrą ir didėjančius žygių skaičius, bet ir augančias ambicijas siekti daugiau bei dar intensyviau auginti jaunus žmones. Žygių vadovai vis labiau pasiryžta ruošti daugiau komandų DofE žygiams. Vertintojai nestokoja entuziazmo ir imasi savanorystės net ir tuomet, kai jiems tenka imti atostogas savo darbovietėse ir toli važiuoti pas jaunus žmones. Naujai prie programos prisijungusioms mokykloms netrūksta motyvacijos startuoti nuo pat pirmojo žygių sezono, o labiau patyrę nemažina tempo ir savo žygiais demonstruoja gražius pavyzdžius naujokams. Nėra jokių abejonių, kad potencialo yra tiek daug, kad DofE žygiai dar ne kartą pradžiugins ir nustebins ateityje.


Dainius Babilas


Comentarios


bottom of page