top of page

Tarptautinės DofE programos jaunimui ženkleliai ir sertifikatai įteikti daugiau nei 250 mokinių

Birželio 29 ir 30 dienomis Vilniaus universiteto botanikos sode vyko „The Duke of Edinburgh's International Award” (DofE) programos apdovanojimų ceremonija. Per dvi dienas 250 jaunų žmonių iš visos Lietuvos apdovanoti aukso, sidabro ir bronzos lygio ženkleliais ir tarptautiniais sertifikatais. DofE apdovanojimus įteikė Švietimo, mokslo ir sporto viceministrai Ramūnas Skaudžius ir Agnė Kudarauskienė, Jungtinės Karalystės ambasadorius Lietuvoje Brian Olley ir DofE programos vadovė Lietuvoje Viktorija Kalaimaitė.



„Žygiai magiškoje Lietuvos gamtoje, daug valandų, skirtų savęs tobulinimui ir naujų dalykų mokymuisi, nauji draugai – štai ką man davė DofE programa. Galiu tvirtai sakyti, jog nesigailiu nei vienos sekundės, nes tai man davė dar daugiau žinių, kurias naudoju ir dabar savo kasdienybėje. Nepamirškit, jog visi prisiminimai išlieka visam gyvenimui, tad imkit iš jo viską, ką galit“, – atsiimdama aukso ženklelį sakė Augustė Gočelkytė, Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos absolventė.

Šiais metais iš viso įteikti 5 aukso apdovanojimai. Aukso ženklelius atsiimantys jauni žmonės, jų siekdami, daugiau nei 300 val. savanoriavo, sportavo, tobulino talentus, įveikė net 4 dienų žygio iššūkį ir įgyvendino rezidavimo projektą.

Sidabro ženklelius atsiėmė 37, bronzos – 216 mokinių. Šventė subūrė programos dalyvius, jų mokytojus, savanorius ir kitus programą palaikančius žmones.

The Duke of Edinburgh's International Award – DofE – yra tarptautinė neformaliojo ugdymo(si) programa jaunimui. Programa pradėta 1956-ais metais Edinburgo hercogo princo Philipo Didžiojoje Britanijoje ir nuo tada prie jos prisijungė jau daugiau nei 130 šalių. Šiuo metu programoje dalyvauja 1,3 mln. jaunų žmonių.

Pastarųjų įvykių pasaulyje kontekste DofE programos skleidžiamos vertybės skamba dar stipriau ir įtaigiau. Joje ugdomos tos jaunų žmonių savybės, kurios dabar ypač svarbios: savarankiškumas, pasitikėjimas savimi, dėmesingumas artimui ir aplinkai, mokėjimas planuoti ir siekti tikslo, nesutrikti nepažįstamoje aplinkoje, pasirūpinti savimi ir savo draugais.

Dalyvavimas programoje skatina ugdyti ne tik socialines-emocines kompetencijas, bet ir atpažinti savo talentus, išlikti fiziškai aktyviems, įgyti karjeros planavimo įgūdžių ir už tai gauti tarptautinį įvertinimą.

Lietuvoje programa įgyvendinama nuo 2006 m. 2021–2022 mokslo metais joje dalyvavo daugiau nei 1000 jaunų žmonių iš daugiau nei 100 mokyklų ir jaunimo organizacijų. Kelyje siekiant tikslų juos lydėjo beveik 300 vadovų.

Programą koordinuoja Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, remia Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Programos draugai – Jungtinės Karalystės ambasada ir Vilniaus universiteto botanikos sodas.

bottom of page