top of page

Tarptautinės programos DofE apdovanojimai įteikti beveik 350 jaunų žmonių


Tradiciškai vasaros pradžioje – birželio 28 ir 29 dienomis – Vilniaus universiteto botanikos sode vyko „The Duke of Edinburgh’s International Award” (DofE) programos apdovanojimų ceremonija. Per dvi dienas beveik 350 jaunų žmonių iš visos Lietuvos buvo apdovanoti DofE aukso, sidabro ir bronzos lygio ženkleliais ir tarptautiniais sertifikatais. DofE apdovanojimus įteikė Švietimo, mokslo ir sporto viceministrai Ramūnas Skaudžius ir Agnė Kudarauskienė, Jungtinės Karalystės ambasadorius Lietuvoje Brian Olley ir DofE vadovė Lietuvoje Viktorija Kalaimaitė.

„DofE programa pakeitė mano požiūrį į daugelį dalykų. Žygiai išmokė, kaip kritinėse situacijose, kai esi visas pavargęs, sušlapęs, visą dieną lipantis į dviejų kilometrų aukštį, matyti sunkaus tikslo siekimo proceso grožį ir niekada nepasiduoti. Šios išugdytos savybės padeda ir tikrame gyvenime“, – atsiimdama aukso ženklelį sakė Jovilė Rackevičiūtė, Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos absolventė, pridurdama: „Nors kaip DofE dalyvė stoviu čia jau paskutinį kartą, tarsi pasiekusi kalno viršūnę, noriu pasakyti, kad lauksiu, kol galėsiu pati tapti DofE vadove ir suteikti jauniems žmonėms tokias galimybes, kokias DofE suteikė man.”

Jovilė Rackevičiūtė

Šiais metais įteikta net 13 aukso apdovanojimų. Tai ypatingas įvertinimas jauniems žmonėms, kurie daugiau nei 300 val. savanoriavo, sportavo, tobulino savo įgūdžius, taip pat įveikė net 4 dienų žygio iššūkį ir įgyvendino rezidavimo projektą.

Gabija Ažondenytė

„Jei ne DofE, dabar nebūčiau mokytoja. Siekdama bronzos, savanorystės metu supratau, kur norėčiau studijuoti, supratau, kad noriu dirbti su vaikais. Siekdama sidabro – išbandžiau mokytojos profesiją, prisidėjau prie kelių mokyklų veiklos. Siekdama aukso savanoriavau virtualioje mokykloje ir galiausiai gavau darbo pasiūlymą. O dabar, jau pasiekusi auksą, esu diplomuota pedagogė. Atrodo man net nieko nereikėjo daryti. Viską taip sudėliojo DofE metu pasirinktos veiklos“, – programos įtaka karjeros pasirinkimams ceremonijoje dalijosi kita aukso laureatė Gabija Ažondenytė.

Šiemet gražus būrys mokinių atsiėmė ir sidabro (64) bei bronzos (272) ženklelius. Jie taip pat tobulinosi įvairiose srityse siekdami asmeninių tikslų, savanoriavo ir galiausiai savarankiškai įveikė žygį. Šį sezoną į DofE žygius leidosi rekordinis skaičius DofE dalyvių – net 75 jaunimo komandos – kurie be telefonų ir modernių navigacijos priemonių, pasikliaudami tik kompasu ir žemėlapiu rankose ir savo komandos draugais, įveikė savo suplanuotus maršrutus.

Džiaugtis tikrai buvo kuo, tad įsimintina šventė subūrė ne tik programos dalyvius, bet ir jų mokytojus, savanorius ir kitus programą palaikančius žmones.


The Duke of Edinburgh’s International Award – DofE – yra tarptautinė neformaliojo švietimo programa jaunimui. Programa pradėta 1956-ais metais Edinburgo hercogo princo Philipo Didžiojoje Britanijoje, nuo tada prie jos prisijungė jau daugiau nei 130 šalių ir teritorijų. Kasmet programoje dalyvauja virš 1 mln. jaunų žmonių. Šiuo metu programą globoja Edinburgo hercogas princas Edwardas.

Dalyvavimas programoje skatina ugdyti socialines-emocines kompetencijas, atpažinti savo talentus, išlikti fiziškai aktyviems, savanoriauti, įgyti karjeros planavimo įgūdžių ir už tai gauti tarptautinį įvertinimą. Joje ugdomos tokios jaunų žmonių savybės kaip savarankiškumas, pasitikėjimas savimi, lyderystė, dėmesingumas artimui ir aplinkai, mokėjimas planuoti ir siekti tikslo, nesutrikti nepažįstamoje aplinkoje.

Lietuvoje programa įgyvendinama nuo 2006 m. Šiuo metu programoje aktyviai dalyvauja apie 100 mokyklų ir apie 1700 dalyvių, jiems veiklose padeda apie 300 mokytojų.


Programą koordinuoja Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras. Programą remia: Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Jungtinės Karalystės ambasada ir Vilniaus universiteto botanikos sodas.

bottom of page