top of page

2023-ųjų DofE aukso žygiai – drąsiai per miškus ir kalnus

Nauji mokslo metai dar tik įsibėgėja, o štai DofE žygių sezonas jau visiškai eina į pabaigą. Ir jis – rekordinis. 2023-iųjų žygių sezone – beveik 100 žygių, kuriuose dalyvavo daugiau nei 500 jaunų žmonių iš 60 mokyklų ir kitų organizacijų.

Ypač džiaugiamės, kad visi šeši šį sezoną vykę DofE aukso žygiai – įveikti ir užskaityti! Šie žygiai rengiami pagal sunkiausias žygių sąlygas – jie privalo tęstis ne mažiau kaip 4 dienas, kiekvienai dienai turi būti kruopščiai suplanuotos ne mažiau kaip 8 aktyvios valandos, skirtos žygiavimui, tikslo siekimui, karšto maisto ruošimui, stovyklavietės įrengimui ir sutvarkymui. Lietuvoje vykstantiems auksiniams žygiams pėsčiomis yra nustatytas papildomas minimalus 80 km atstumas. Auksiniai žygeiviai ne tik įveikinėja ilgiausią atstumą, bet ir neša daugiausiai sveriančias kuprines, keliauja sunkiai nuspėjamomis vietomis, įveikia bekelės atkarpas, daugiau naviguoja besiorientuodami kompasu, vyksta į užsienį ir kopia kalnuose.


Pirmas šio DofE žygių sezono auksinis žygis vyko gegužės pabaigoje, kai Lietuvoje jau buvo surengtos kelios dešimtys sidabro ir bronzos žygių. 2023 m. gegužės 28–31 d. Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos žygeivių komanda „Confine“ keliavo per Slovėnijos ir Italijos Alpes. Jaunimas pasiryžo įveikti nemažą dalį taip vadinamo „Juliana Trail“ maršruto, daug žygiavo per Triglavo nacionalinį parką ir palei nuostabaus grožio Sočos upę, įveikė beveik 90 km pėsčiomis ir įkopė į 1500 metrų aukštį. Komandą žygiui ruošė mokytoja ir itin patyrusi žygių vadovė Vilma Šikšnienė, o žygį vertino Lina Steponavičienė.

Birželio mėnesį – per patį DofE žygių sezono įkarštį dvi šaunios komandos įveikė auksinius žygius Lietuvoje. Maršrutai buvo suplanuoti Labanoro regioniniame parke ir Aukštaitijos nacionaliniame parke. Birželio 1–4 d. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazijos komanda pasirinko maršrutą nuo Stirnių iki Švenčionėlių ir keliavo aprašinėdama bei vertindama parkuose įrengtas stovyklavietes. Komandą žygiui ruošė mokytojas Marius Dimša, o vertino DofE žygių koordinatorius Dainius Babilas.

Kiek vėliau į auksinį žygį iškeliavo jungtinė Šilalės r. Pajūrio Stanislovo Biržiškos ir DofE online dalyvių komanda. Per gegužės pradžioje Giraitiškių poilsiavietėje vykusį DofE žygių savaitgalį gerokai sustiprėję ir daugiau pasitikėjimo savimi įgiję, 2023 m. birželio 9–12 d. jaunieji žygeiviai pasirinko maršrutą nuo Krivasalio iki Peršaukščio ir nusprendė žygio metu sukurti filmą apie penkis negyvenamos salos gyventojus. Komandą žygiui ruošė mokytoja Jurgita Rumšienė ir šiemet žygių vadovo pareigose debiutavęs žygių vertintojas Tomas Liubeckas, o vertino Lina Kučinskaitė.

Ambicingu auksinio žygio sumanymu šiemet itin nustebino jungtinė Šiaulių Juliaus Janonio, Šiaulių Didždvario ir Klaipėdos Baltijos gimnazijų komanda, kurią ruošė mokytojos Danutė Kratukienė ir Rūta Jegnoraitė-Juškienė, o vertino Tomas Bendikas. 2023 m. liepos 4–7 d., iškart po DofE apdovanojimų ceremonijos, drąsi komanda keliavo per Aukštuosius Tatrus, ten perlipo keletą nemenkų kalnų perėjų (Sedlo pod Svištovkou ir Priečne sedlo), o paskui sėkmingai įkopė į viršukalnę Vychodna Vysoka (2429 m), kuri yra viena iš aukščiausių kalnyno viršukalnių tarp tų, kurios gali būti pasiekiamos be specialios alpinistinės įrangos. Ši viršūnė galimai tapo aukščiausia vieta kalnuose, kurią iki šiolei yra pasiekę jaunieji DofE žygeiviai iš Lietuvos. Liepos 6 d. komanda sugiedojo lietuvišką giesmę būdami prie kalnų trobelės Zbojnicka chata (1960 m).

Dar vienu įspūdingu šios vasaros DoFE auksiniu žygiu tapo Lietuvos neformaliojo švietimo agentūros suburtos komandos žygis Kroatijoje. Nepabūgę intensyvios vidurvasario saulės jaunieji žygeiviai kartu su vadove Vilma Šikšniene ir vertintoja Lina Steponavičiene keliavo per Kroatijos kalnus. 2023 m. liepos 10–13 d. žygeivių komanda „Snaga“ įveikė beveik 90 km atstumą, įkopė į 1610 metrų aukštį ir sukūrė nuotaikingą filmuką apie draugystę lietuviškos muzikos motyvais.

Na ir galiausiai, skambus šių metų DofE žygių sezono uždarymo akcentas – Vilniaus International Meridian School (VIMS) auksinis žygis, surengtas spalio 27–30 d. Komanda pasirinko daugiau iššūkių keliantį metų laiką – vėlyvą rudenį, tačiau gerokai atvėsęs ir žvarbus oras nesukliudė šauniam jaunimui įveikti daugiau nei 80 km maršrutą per Aukštaitijos nacionalinį parką ir Labanoro regioninį parką. Komanda visas naktis nakvojo palapinėse ir kūrė filmą apie žygius rudens metu. Jaunimą žygiui paruošė mokytoja Irena Budriūnienė, o vertino Tautvydas Jančis.

*Papildyta 2023-11-10


bottom of page